Søg

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner 

Aunings berømte rugbrød


Auningbrødet


Opskriften kan være 100-200 år gammel. Ingen ved det helt bestemt.

Men så meget ved vi med sikkerhed, at bagermester A. Brandt Sørensen, der blev udlært i faget i årene fra 1929 til 1932, fra starten af 1940'erne og i årene der fulgte gjorde Auningbrødet til noget nær verdensberømt i lille Danmark.

Folk kom kørende til byen fra alle dele af Djursland og Randers-egnen for at sikre sig det ekstremt velsmagende rugbrød.

I forbindelse med sin 70 års fødselsdag berettede A. Brandt Sørensen beredvilligt om sit begivenhedsrige bagerliv til Mogens Bytoft, lokalredaktør på Randers Amtsavis.

»Rugbrødet var min fars specialitet. Fra ham har jeg den opskrift, som Auning Bageri stadig kører på og det gør de også i det gamle bageri derhjemme i Skovlund. Men ellers er der ingen andre steder end de to«.

Brandt Sørensen fortæller, at konkurrencen var meget hård rent lokalt, da man begyndte at bage rygbrød i Auning.

»Den kom fra bagermestrene i Lime, Hvilsager, Hvilsager, Allingåbro, Fausing m.v. De bagte allesammen rugbrød men konkurrenterne forlod denne metier og gik helt over til finbageriet og så var vi pludselig ane på markedet med det hjemmebaget rubrig, indtil der kom fabriksbrød til. Det var op i 1940èrne og der kom faktisk nogle nerver på. Hvordan ville det nu komme til at gå? Men min kone var meget ferm til at gøre reklame for vort rugbrød. Det blev til et væld af smagsprøver dengang og så blev skærrene jo klaret. Vi kom så højt op i efterspørgslen, at vort bageri ikke kunne følge med. Der måtte nye ovne og meltanke til. I de sidste mange år har Auning Bageri bagt så meget rugbrød, at det årligt svarer til forsyning af alle i en by med ca. 25.000 indbyggere«.

Efter omkring 40 år som indehavere af Auning Bageri solgte Brandt Sørensen til sin tidligere mestersvend Harry Iversen, der på tro og love fik overdraget opskriften på det populære Auningbrød, så han kunne køre videre på de stolte rugbrøds-traditioner.

I 2011 har bagermester Brian Wulff Rasmussen samlet rugbrøds-stafetten op og fundet Brandt Sørensens opskrift på rigtigt rugbrød frem igen.

Opskriften fik han med sig i forbindelse med han overtog Auning Bageri og i en periode blev han da også ved med at have det på sit repertoire. Men da han oplevede en mindre efterspørgsel på brødet valgte han at stoppe med at bage det.

Og det lige indtil her i efteråret, hvor han blev opfordret tilgive Auningbrødet en ny chance.

Og det har han så gjort og det med stor salgssucces.

»Surdejen er hele hemmeligheden. Det er en meget, meget gammel opskrift. Vi tager hver gang et stykke af surdejen fra, kommer den i en spand, blander den op med vand og sætter den på køl. Næste gang vi så skal lave rugbrød, så kører vi den op og bager de nye brød. Og igen tager vi en portion fra, så den er klar til næste gang. Lidt af en evighedsmaskine«, forklarer Brian Wulff Rasmussen.

Kilde: 
Folkebladet Djursland 2011 og Randers Amtsavis

Læs mere om Auning Bageri ved at klikke på billedet

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:14. juli 2017

Besøg

Alt om sport og idræt i Auning
Vi har åben 24 timer i døgnet!
- i idrætcenteret og i byen

Auning Handelsudvalg

"Kop&Kande"?
"Auning Kart Park"?