Søg
Auning Radio & TV

Sparekassen

Fausing-Auning Spare- og Lånekassen
var byens første sparekasse. Stiftet i 1874 på initiativ af bl.a. 1. lærer Jens Marinus Laursen. Lærer Laursen var sparekassens formand i 32 år. Lånekassens formål var at fremme sparsommeligheden blandt mindrebemidlede og skaffe dem lette lånevilkår. Sparekassen startede med at have kontor i et lokale på Auning Kro.

Formodenligt flyttede sparekassen til Kirkegade 6 i 1950'erne. Kirkegade 6 er den ejendom hvor fotograf Kjeld Holm i dag har bolig og forretning.

Sparekassen købte Forsamlingshuset, Østergade 7 og byggede her nye lokaler til sparekassen. I 1971 blev de nye lokale taget i brug. Senere kom sparekassen til at hedde Auning Sparekasse. 

Artikel i Randers Dagblad i forbindelse med sparekassens flytning fra Kirkegade 6 til Østergade 7 i 1971. Klik på artiklen for at læse teksten.
Skiftedag i sparekassen i 1975.
Sparekassen for Randers By og Omegn overtager Fausing-Auning Sparekasse i 1970.
Sparekassens facade i 1979.
lokalerne i Østergade 7 blev udvidet i 1985.
I 1989 blev sparekassen udsat for et væbnet røveri.
Klik på artikler for at få en større version!
Nyt skilt på facaden i 1988
Sparekassen for Randers By og Omegn skifter navn til Sparekassen Kronjylland i 1988
I 2006 flyttede Sparekassen Kronjylland et en nyopført ejendom Vestergade 30.

Sparekassen Djursland, Centervej 8

Vivild og Omegns Sparekasse etablerede en filial ved Superbrugsen i Auning den 1. maj 1998.

I 2005 skiftede Vivild og Omegns Sparekasse navn til Sparekassen Djursland. I dag har Sparekassen Djursland afdelinger i Vivild, Auning, Grenå, Hornslet, Knebel og Ryomgård.

Med lidt god vilje, kan man godt se, at der står Vivild og Omegns Sparekasse i venstre side af billedet. Klik for en større version.

Øresparekassen

Vi ved ikke hvornår Øresparekassen er startet i Auning, men 2. lærer Peder Christensen nævner i sin bog 13 år i Auning Skole, at han i nogle år var kasserer i Øresparekassen. Lærer Christensen kom til Auning i 1898 og virkede som lærer frem til sin død i 1904.

Øresparekassen var en sparekasse, som modtog indskud på 1 øre af gangen. Når der var opsparet 1 krone, blev den indsat i Auning og Omegns Spare- og Lånekassen. Der var Øresparekasser i hele landet. Formålet var ”at samle den lille Øre, der ligger i Fattigmands og Barnets Lomme”.  Ønskede en sparer at få udbetalt sit indestående i Øresparekassen, kunne det kun udbetales i december måned.

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:01. januar 2020

Besøg

Alt om sport og idræt i Auning
Vi har åben 24 timer i døgnet!
- i idrætcenteret og i byen