Søg
Auning Radio & TV

Turforslag i og omkring Auning

Vi er så priviligeret, at vi har en utrolig smuk natur lige uden for døren. Det giver mange muligheder for at variere sine ruter. Næsten lige meget i hvilken retning man går, er der flere muligheder.

Til inspiration er her nogle turforslag - lige til at printe og tage med på turen.

Har du nogle gode ruter, du vil dele med andre, er du velkommen til at sende den til AuningBy.dk!

6 km cykel- eller gåtur i Tårup Skov

Lige ude i Aunings baghave er der rige muligheder for at komme ud på spændende ture - helt uden at starte bilen. Det er bare med at få pumpet cyklen eller få en par solide sko på. Inviter naboen eller familien med og få en god oplevelse sammen.

Turen rundt i Tårup Skov kan tages på en almindelig cykel eller et par gode travesko.
Nr. 1 på kortet:
Den gamle Planteskol. Mariann Henningsen fortæller om dette hus: Det har ikke været beboet i mere end 60 år. Svend og Marie Kvistgård var de sidste, der har drevet ejendommen. Løvenholmfonden købte ejendommen sidst i 50'erne og brugte den til planteskole. Da jeg var barn, kom damer fra Auning cyklende på arbejde for at plante og luge i planteskolen deroppe. Det stod på en del år, men nu er planteskolen sprunget i skov.
Nr. 2 på koret:
Kæmpestenen: Den er beskrevet som den største sten i Sønderhald Kommune. Man skal helt sæt på for at fornemme størrelsen. Her kan man også se, at der er gravet rundt om stenen for at finde ud af hvor stor den egentlig er.
Nr. 3 på kortet:
Lige overfor kæmpestenen finder man en flækket rillesten, 10-15 meter op af bakken. Om det er en offersten, med en blodrille - eller om det er en sten, der skulle bruges til et byggeri, vides ikke.
Nr. 4 på kortet:
Grusgraven. Denne enorme grusgrav har formodenlig leveret grus til landevejen, som løber forbi grusgraven 300 meter sydligere. Eller måske jernbanen, som kun ligger ca. 2 km herfra.
Nr. 5 på kortet:
Rillesten - offersten eller byggeelement? Umiddelbart kan man godt flække en sten uden at lave denne rille først.
Nr. 6 og 7 på kortet:
Grev Christens Vej. Der står en sten på hver side af hovedvejen. Vejen er ikke en del af den gamle landevej mellem Randers og Grenå.
Nr. 8 på kortet:
Stenrøsen - eller ødelagt gravhøj. Der findes flere stenøser i Tårup Skov, men detter er den nemmeste at komme til.
Nr. 9 på kortet:
Hvorfor er der mon en brønd på dette sted, når der ikke er spor af bebyggelse overhoved? I 1989 blev brønden undersøgte nærmere. Det skete i et samarbejde mellem amatørarkæolog Søren Dyrskjøt, Løvenholmfonden og Kulturhistorisk Museum i Randers.


Brønden er 2,5 m dyb.
Foto fra udgravningen i 1989.
Stenforingen er bygget op på en træramme, hvis indvendige mål er 110x110 cm. Foto fra udgravningen i 1989.
Her de to største fund i brønden: En lerdunk, måske en brændevinsdunk og en 26 cm høj grøn flaske. Foto fra udgravningen i 1989.
Sørens Dyrskjøts tegning af de øverste sten.
Klik på billeder for at se en større version.
Der er stadig vand i brønden, men vist ikke helt drikkeklar?
Nr. 10 på kortet:
Sofiesminde er opført 1850 og har hørt under Stamhuset Gl. Estrup. Sofiesminde er opkaldt efter lensgreve Christen Scheel og Emma Otalie Dahlbom’s første barn, Ingeborg Sophie Elisabeth Scheel født 15. januar 1893. Sofiesminde har adressen Lyngroden 4.
Nr. 11 på kortet:
Gården Bakkehøj, Dyrbyvej 10 blev nedrevet i 2012 og en ny ejendom opført på grunden. Bakkehøj er med på "lavkantkortet", der dækker perioden 1901 til 1945.

Som kasseprojekt for en10. kl. på Auning Skole i 1991 fik Tom Bak Hansen og Brian Asferg Nielsen udarbejdet en rigtig god folder med titlen "Vandreture i Tårup Skov". Det er denne folder, som har inspireret til ovenstående rute i Tårup Skov.

De to skoleelever fik hjælp og støtte fra skovrider Claus Hefting, amatørarkæolog og landbetjent Søren Dyrskjøt, Børge Nielsen samt deres klasselærer Jens Riiser og Niels Johansen.

Folderen kan se på Sønderhald Egnsarkiv hver mandag kl. 15 til 20.

7 km tur til Gl. Estrup via 2 nye broer

Med de 2 nye broer over Alling Å kombineret med banestien, har vi fået mulighed for endnu flere spændende ture i naturen. 

Herunder et forslag til en dejlig gå-, cykel- og løberute i et meget varieret terræn. I bunden en printvenlig version lige til at tage med på turen. Go' fornøjelse!

Man må gerne gå/løbe eller cykle gennem Herregårdsmuseets park, men det koster entré til museerne, hvis man lige smutter op og købe kaffe eller is!


Hvis man har tid, kan man besøge Gammel Estrup – Herregårdmuseet og Dansk Landbrugsmuseum undervejs. Her er det også muligt at få sig en kop kaffe eller en is. Entréprisen er 85 kr. for voksne – børn under 18 år er gratis. Læs mere om museerne på www.gammelestrup.dk og www.gl-estrup.dk.

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:22. marts 2020

Besøg

Alt om sport og idræt i Auning
Vi har åben 24 timer i døgnet!
- i idrætcenteret og i byen