Søg
Auning Radio & TV

Byvandring med billeder og kamera

Kan man mon finde de gamle billeder i gadebilledet? Det er ikke helt let, men med lidt øvelse kan man godt genfinde motiverne og få det til at passe sådan nogenlunde: 

 

Der har været en hel del pensionater i byen. Her et foto fra Katrines Pensionat, Vestergade 3, engang i 1940’erne. Når virksomhederne og butikkerne holdt middagspause, valfartede mange unge mænd, som ikke havde familie i byen, til pensionaterne for at få middagsmad. Flere pensionater kunne også give logi til de unge mænd, der kom til byen for at arbejde. Klik for et større foto.
Kartoffelmelsfabrikken før og nu.
Willy Rasmussen fortæller om Rasmus Juul og Østergade 9: Rasmus Juul købte forsamlingshuset for at kunne få mulighed for bedre indkørselforhold mellem forretningen og forsamlingshuset. Desuden ønskede han at udvide forretningen ud i porten. Rasmus Juul forsøgt at drive forsamlingshuset videre, men det var ikke rentabelt. Derfor blev forsamlingshuset lejet ud til madrasfabrikken LAMA ved Ørholm nær Søllerød. Jeg husker, at vi var benovet over de, efter datidens store lyseblå sættevogne, som kom og læssede af.

(Senere blev det gamle forsamlingshus overtaget/udlejet til Karen og Finn Hjortshøj, Auning Boligmontering)
I årene inden jernbanens indvielse i 1876 havde forudseende og initiativrige folk allerede tænkt på fremtiden, og der blev hurtigt bygget enkelte huse omkring den kommende stationsbygning, bl. a. Auning kro. Området fik betegnelsen „Ny Auning" som kontrast til kirkebyen "Gammel Auning".
Auning Kro's rejselade som for længst er fjernet.
Persontransporten ophørte den 22. maj 1971. Altså kun 5 år før man kunne holde 100 års jubilæum! Læs om jernbanens betydning for Auning ved at klikke på billedet.
Den første benzinstander i Auning blev opstillet ved cykelhandler Frederik Hansen, Vestergade 11. Senest holdt Den Grønne Frisør til her. I dag stå butik og bolig tom og er sat til salg.
Et kig ned af Kirkegade hvor købmand Foersom havde sin isenkram-, kolonial- & produktforretning på Kirkegade 2. Postkortet er fra 1909. I baggrunden ses bommene ved jernbaneoverskæringen.
Originalen til det gamle billedet af gæsterne til et guldbryllup hænger på egnsarkivet i Øster Alling. Guldbrudeparret er lærer Busks forældre. Billedet er taget i 1915.
JYDSK GENKUL A/S blev etableret i 1940 af tre tilrejsende civilingeniørerne: Lars Arnbak, Klaus Carsten Pedersen og Jørgen Damgaard som oprettede hovedkvarter i Auning, Juelsgade 5. Selve produktionen forgik flere steder, bl.a. i enden af Torvegade bag Blanketgaarden ved huset Virkelyst.
Her hvor Real Mæglerne og Guldbagere har til huse, havde tidligere C. F. Gerstrøm sin købmandsgård. Købmandsgården var i familiens eje i mere end 70 år. På kirkegården kan man stadig finde flere medlemmer af købmandsfamilien. Læs om Aunings svar på Matadors Mads Skjern ved at klikke på billedet.
Hækkely, Århusvej 1 - her startede Flensborglageret i 1912.
Her Horsensgarden som går igennem Østergade. Huset i midten er det gamle forsamlingshus, hvor der senere kom en sparekasse.
Man ser stadig tydelige spor af mejeriet, som satte sit markante præg på byen i over 60 år.
Huset her ligger i Østergade og blev opført i 1907 af snedkermester Niels Chr. Jensen. I et værksted i baggården opbyggede han en virksomhed, der skulle udvikle sig til Auning Møbel- & Madratsfabrik med 80 ansatte. Virksomheden blev saboteret i 1943.
Fotograf Chr. Dørge kom til Auning i 1905, hvor han købte ejendommen Vestergade 5 og indrettede den til forretning, atelier og privatbolig. På facaden reklameres med: ”Stort udvalg af prospektkort”.
Vestergade 5 kaldte Chr. Dørge for ”Solhjem”, sådan står der i hvert fald på rigtig mange af hans fotos fra den tid. I 1908 flytter Dørge fra Auning til Allingåbro og opretter senere filialer i Auning og Vivild.
Her på parkeringspladsen lå tidligere Auning Plejehjem.

En by i udvikling ...

Sådan har Auning i grove træk udviklet sig fra et lille landsbysamfund til et større bysamfund med mange butikker, boligkvarterer og industriområder.

Byens julelys 2017

Nattevandring januar 2016

Fotograferet af Henning Millard. Klik på billederne for en stor version.

En tur rund i byen for at se på julelys

En anden form for byvandring, er at gå (eller løbe) rund i byen og nyde de flotte lyskæder mm. December er absolut den bedste måned til denne form for byvandring :O)

Klik på billedet og se flotte billeder fra de seneste 2 år i Auning:

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:27. marts 2020

Besøg

Alt om sport og idræt i Auning
Vi har åben 24 timer i døgnet!
- i idrætcenteret og i byen