Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

Margrethe Vestager kommer til Gammel Estrup på Grundlovsdag

Skrevet af: AuningBy.dk

I anledning af 100-året for Grundloven af 1915, hvor blandt andet kvinder og tjenestefolk fik stemmeret, inviterer Gammel Estrup til et storstilet Grundlovsmøde 5. juni.


Blandt talerne er konkurrencekommissær og mangeårige medlem af Folketinget for De Radikale, Margrethe Vestager. Der vil også være taler af Bent Hansen, Birgitte Possing, Jan Petersen og Nina Smith. Til at lede slagets gang har museet allieret sig med komiker Carsten Eskelund, og der vil være både musik og workshops med fokus på demokrati hele dagen. Museet har gratis adgang. På Grundlovsmødet har man mulighed for at blive klogere på demokrati og vær med til årets hyggeligste folkefest, når Gammel Estrup åbner haven for et storstilet grundlovsmøde 5. juni.


Da demokratiet blev udvidet
I 1915 fik kvinder og tjenestefolk stemmeret, og det var en væsentlig udvidelse af demokratiet, der tidligere kun havde omfattet en mindre del af befolkningen.

Det fejres på Gammel Estrup grundlovsdag 5. juni 2015 med et storstilet grundlovsmøde i haven. Her taler prominente kvinder og mænd om demokratiets betydning dengang og idag.


Folkefest på Gammel Estrup
Hele formiddagen er der talere på scenen. Komiker Carsten Eskelund leder slagets gang og binder talerne sammen på en humoristisk måde.

Om eftermiddagen er der musik på scenen og børn og unge kan deltage i work-shops om demokrati. Det vil være muligt at købe mad og drikke samt kaffe og kage hele dagen.

Naturlegepladsen i haven er åben.


Vær selv med i debatten på Facebook
Allerede nu kan man selv deltage i debatten om demokratiet og stille spørgsmål til regionens politikere. På Facebook-siden 'Spørg om demokrati' kan man lægge spørgsmål og kommentarer ind. Find siden her.

De bedste spørgsmål og indlæg vil blive  taget med i diskussionen på grundlovsmødet og brugt i en tidskapsel, der graves ned på Gammel Estrup ved grundlovsmødet.


Kvinde-eg og tidskapsel
Grundlovsmødet på Gammel Estrup bliver foreviget dels ved at plante en såkaldt kvinde-eg, ligesom man gjorde mange steder i Danmark i 1915, og dels ved at nedgrave en tidskapsel med udsagn, holdninger og ideer om demokrati anno 2015.

Om hundrede år vil man kunne se det gamle egetræ som symbol på demokratiet, og man kan grave tidskapslen op og se, hvad demokrati betød tilbage i 2015.


Mad og drikke
Det er muligt at købe mad og drikke i boder i haven eller på restaurant Den Gamle Stald, der ligger på området.

Herregårdskøkkenet er åbent med salg af kaffe og kage, ligesom der også indrettes en kaffestue i Orangeriet i haven.


Gratis adgang til museet
Museet er åbent, og man kan opleve særudstillingen Kvindernes Herregård, der stiller skarpt på herregårdens kvinder og kvinderoller gennem tiden.

Børn kan følge den særlige skattejagt om herregårdnes kvinder rundt i udstillingen.

Både Gammel Estrup - Herregårdmuseet og Dansk Landbrugsmuseum har gratis adgang på Grundlovsdag.
Program Kl. 09.30: Museumsdirektør Britta Andersen planter en kvinde-eg i haven på Gammel Estrup. Kl. 10.00: Velkomst på scenen ved formand for Region Midtjylland, Bent Hansen, og næstformand for Region Midtjylland Bente Nielsen: Hvad betyder demokrati i dag? Kl. 10.15: Konkurrencekommissær Margrethe Vestager taler på scenen: Ligestilling i politik i Danmark og Europa. Kl. 10.45: Historiker Birgitte Possing taler på scenen: Demokratiets danske damer. Kl. 11.15: Pause Kl. 11.45: Økonomiprofessor Nina Smith taler på scenen: Kvinders bidrag til økonomien. Kl. 12.15: Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen, taler på scenen: Hvordan skal vi forvalte demokratiet de næste 100 år? Kl. 12.30: Museumsdirektør Britta Andersen graver tidskapslen ned i haven på Gammel Estrup. Konferencier under hele arrangementet er komiker Carsten Eskelund Kl. 12.30-17.00: Musik på scenen, mulighed for at købe mad og drikke, workshops om demokrati, fri adgang til museet samt Dansk Landbrugsmuseum. Grundlovsmødet er arrangeret af Gammel Estrup med støtte fra Region Midtjylland.
Siden er sidst opdateret:24. April 2020

Besøg