Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

Et smugkig ind i det nye vandland

Skrevet af: AuningBy.dk

Når man besøger Vandsam - det nye vandværk på Gjesingvej 11, må man pænt stille sine sko og iklæde sig en lyseblå kravledragt og tage fine hvide træsko på. Det nye vandværk betragtes nemlig som en levnedsmiddel-virksomhed, så hygiejnen skal være i top.


Brian Pedersen, der er formand for Vandsam A/S fortæller, at der med dette nye vandværk er taget et kvantespring i udviklingen af vandforsyningen til de 7 vandværker, som anlægget levere vand til. 

I en lang årrække er der kommet flere og flere skærpede krav i den kommunale vandforsyningsplanen. Dette har bevirkede, at flere vandværker allerede for 10 år side satte sig sammen for at finde nye løsninger, som kunne leve op til myndighedernes krav og samtidig kunne give besparelser på driften og fremfor alt kunne sikre en vandforsyning i høj kvalitet mange år ud i fremtiden.

Den 5 år lange proces har nu udmøntet sig i et højteknologisk vandværk med høj driftsikkerhed og har allerede nu givet de enkelte vandværker økonomiske fordele. Målet er at reducere energiforbruget med 20% i forhold til det de enkelt vandværker tidligere brugte. 

Derfor er der etableret 4 nye kildepladser - eller vandboringer ude i kanten af Løvenholmskoven, der er omkring 100 meter dybe. Det hele er bundet sammen med omkring 50 km helt nye forsyningsledninger ud til de 7 vandværker.

Ledningsnettet er 2 strenget, forstået på den måde, at vandet kan komme ud til de enkelte vandværker to forskellige veje. Så hvis der sker brud, forurening eller bare almindelig vedligeholdelse, kan man lukke den ene streng og stadig få vand nok fra den anden streng.

Med Vandsam’s placering på bakken bag Auning, kan vandet faktisk løbe af sig selv til helt ud til Udbyhøj. Men for at få et ensartet vandtryk på 2 bar ud til den yderste forbruger, får vandet et lille ”skub” på vejen et par steder. Vandet til Auning by bliver slet ikke pumpet ud. Det løber helt af sig selv med det helt rigtige tryk på vandhanerne overalt i byen.

De 7 vandværker i Vandsam fungere i dag som distributionsselskaber af det drikkevand som vandsamarbejdet på Gjesingvej behandler. Selvom råvandet fra Løvenholm indeholder meget lidt metan, arsen og jern, bliver disse stoffer alligevel fjerne inden vandet sendes ud i ledningsnettet. Denne proces sker i et moderne højteknologisk vandbehandlingsanlæg og med mindst mulig brug af energi. 

Der er faktisk to vandværker i et. De to vandværker kan køre hver for sig og det ene kan lukkes ned, men alligevel levere vand nok til alle forbrugerne. De fire boringer i Løvenholmskoven kan hver i sær levere vand nok til hele forsyningsområdet. Så rammes den ene boring af et uheld, kan de øvrige så rigeligt levere vand nok. Dette giver en stor driftsikkerhed i forhold til nedbrud. 

Det nye vandsamarbejde til godt 45 millioner kroner hedder Vandsam og ejes af de 7 vandværker i Auning, Hevring, Holbæk, Vivild, Øster Alling og AquaDjurs. Vandsam skal desuden levere vand til Udby Vandværk. Når udendørsarealerne er blevet ordnet er det planen at Vandsam invitere til åbent hus den 1. juni.
 
Henning Millard
AuningBy.dk
14. februar 2018

Flere billeder fra besøget her

Siden er sidst opdateret:24. April 2020

Besøg