Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner

Electromatic

Flere kommuner i Østjylland havde i starten af 1980'erne gjort sig ihærdige anstrengelser for at tiltrække den nye fabrik, som Electromatic påtænkte at bygge i Østjylland. Men det blev Sønderhald Kommune, der løb med "sejren" og fik Electromatic til at bygge en ny kæmpefabrik på Århusvej. Her blev der etableret en ny vej, der blev døbt Systemvej. Electromatic fik adressen Systemvej 4, 8963 Auning.

5 års erhvervseventyr med Electromatic

26.12.83: 
- Electromatic søger bygninger eller byggegrund til ny elektronikfabrik 
- Afstanden fra Electromatic i Hadsten må ikke være mere end 50 km
- Electromatic har brug for 50.000 kvm. Grund til en næsten 6.000 kvm. industribygning
- Electromatic forventer, at kunne beskæftige 200-250 ufaglærte - fortrinsvis kvinder

07.01.84:

- Fabrikant Mogens Kjeldsen, Electromacit vælger at Auning til placering af den nye fabrik
- Sønderhald Kommune blev valgt på bekostning af Allingåbro i Rougsø Kommune
- Kommunen oplyser, at der er omkring 300 ledige ufaglærte kvinder i området

16.01.84:
 
- Kommunen køber 50.000 kvm jord af Poul Søgård Poulsen, Kirkegade 13
- Sønderhald Kommune hastebehandler en lokalplan for området

28.03.84: 
- Kommunalbestyrelsen godkender enstemmigt lokalplanen 
- Kommunen får et egnsudviklingslån på 11,3 mill. kr.,
- Egnsudviklingslånet kan kun optages af kommunen, som derved kommer til at stå som bygherre.
- Planen er, at leje den færdige fabrik ud til Electromatic. 

26.06.84:
- Borgmester Evald Nielsen og fabrikant Mogens Kjeldsen nedlægger grundstenen
- Sønderhald Kommune står som bygherre, men forventer Electromatic køber bygningerne
- Kommunen får finansieret byggeriet med bl.a. billige egnsudviklingslån 
- Byggeriet er Sønderhald Kommunes største til dato, nemlig 18 millioner kr.

01.08.84:

- Med støtte fra Undervisningsministeriet, men uden jobgaranti, arrangeres elektronik-kurser for kommende medarbejdere på Specielarbejderskolen i Kolind.

29.08.84:

- På et borgermøde med 165 deltagere, oplyste fabrikant Mogens Kjeldsen, at man allerede i 1985 vil udvide med en administrationsbygning

22.02.85: 
- Electromatic holder indvielses-reception på Systemvej
- Virksomhed hedder Electromatic System A/S, derfor blev vejen døbt Systemvej 
- Electromatic installere produktionsudstyr for syv-otte mio. kr.

00.00.85:
- Electromatic køber den lejede ejendommen. Formodenlig for byggeprisen (?)

00.00.88:
- Den schweizisk-italienske koncern Carlo Gavazzi køber Electromatic for 300 mio. kr.
- Electromatic ændrede navn til Carlo Gavazzi Handel A/S
- Den nye ejer flyttede produktionen til udlandet, hvilket betød fyringer og lukning af fabrikken i Auning
- 5 års erhvervseventyr fik hermed en brat afslutning
- Jysk Formular Print og Nordisk Plast har haft til huse på ejendommen
- Ejendommen har i en længere årrække været til salg eller udlejning
- Ejendommen ejes i dag af Erik Busk

Electromatic A/S var en dansk elektronikvirksomhed, der havde hovedsæde i Hadsten. Fabrikken blev grundlagt af den 24-årige elektriker Mogens Kjeldsen i 1956, som ejede denne indtil salget i 1988, hvor virksomheden skiftede navn. Dermed ophørte Electromatic med at eksistere.

I 1988 havde virksomheden omkring 900 ansatte fordelt på flere fabrikker, og omsatte årligt for omkring 500 mio. kr., hvoraf ca. 75% var eksport til udlandet. Samme år solgte grundlæggeren og eneejer Mogens Kjeldsen virksomheden til schweizisk-italienske koncern Carlo Gavazzi Holding AG for 300 mio. kr., der samtidig ændrede fabrikkens navn til Carlo Gavazzi Handel A/S. Den nye ejer flyttede meget af produktionen til udlandet, hvilket betød mange fyringer og lukning af fabrikken i Auning.

Mogens Kjeldsen og ægtefællen Jonna Kjeldsen flyttede først til London og efter 17 år flyttede de til Monaco. Mogens Kjeldsen døde i 2004. Jonna Kjeldsen ejer hotelkæde Montra med Nilles Kro, Hotel Sabro Kro samt hoteller i Odder, Hanstholm og Hirtshals. Driften af hotelkæden blev i 2015 overtaget af Jonna Kjeldsens to døtre. Hotelkæde Montra har i løbet af 22 år mistet 200 millioner, men i 2017 fik hotelkæden for første gang i 22 år overskud.

Jysk Formular Print har haft til huse på ejendommen. Jysk Formular Print blev i 2008 opkøbt af Bording. I forbindelse med opkøbet skrev bording på deres hjemmeside: 

Jysk Formular Print A/S er en grafisk produktionsvirksomhed med unikke kompetencer inden for blandt andet højvolumen digitaltryk. Jysk Formular Print har en teknologisk formåen, der er alle konkurrenter på det grafiske område i Europa overlegen, og virksomheden med 33 medarbejdere i Auning på Djursland er flere gange blevet kåret som ’gazelle-virksomhed’ af Børsen.

Jysk Formular Print producerer bl.a. avancerede Direct Mail-løsninger, inklusive 4+4 farver, Smart Mail, firefarvet rulle-digitaltryk mm. Virksomheden har investeret i den nyeste teknologi og skaber førende, individualiserede løsninger inden for Direct Mail ved at kombinere viden om højvolumen offset med moderne databaseintegration samt adresse- og indholdsstyring til højvolumen, firefavet digitaltryk. Eksempelvis kan en ordre på 900.000 stk. 24-siders brochurer adresseres med individuelle tilbud og billeder til den enkelte modtager. Denne kombination af kompetencer inden for offset og digitaltryk er helt unik i Europa.

Jysk Formular Print har en række eksisterende kunder i ind- og udland, som virksomheden fortsat vil betjene. De eksisterende aktionærer i Jysk Formular Print – inklusive ledende medarbejdere – beholder de resterende aktier i virksomheden.

Ejendommen har også været domicil for Nordisk Plast. Men Nordisk Plast sagde farvel til Auning i 2008 og goddag til Assentoft med 400 splinternye kvadratmeter til de 16 medarbejdere.

»Først og fremmest flytter vi, fordi vi mangler plads. Og så slår vi to fluer med et smæk ved at flytte tæt på motorvejen, så vi får bedre til- og frakørselsforhold til de store lastbiler. På den her måde har vi mulighed for at få et skræddersyet lager, lige som vi vil have det,« forklarede Erik Busk til Randers Amtsavis i december 2007. 

Fra 2012 har Erik Busk drevet web-hotellet iMall.dk fra adressen.

EDC Erhver har ejendommen er til salg for 14.5 mio.
EDC skriver på deres hjemmeside februar 2018:

Her er masser af plads og gode faciliteter for pengene. Hovedejendommen er ca. 7.000 m² hvoraf ca. 1.000 m²er tilbygget senere. Her er fint administrationsafsnit med kontorer, køkken og toilet/bad. Hallerne er store regulære rum - fleksible i indretning. 

Stor grund med fine udvidelsesmuligheder eller mulighed for udendørs oplag. Til ejendommen hører desuden en portnerbolig der er udlejet. Let adgang til E45 via det nordlige hængsel ved Sdr. Borup.

Yderligere 1.500 m² kan udlejes senere (Er pt. tidsbegrænset udlejet til Det Grønne Museum indtil senest ved udgangen af februar 2020).

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:24. April 2020

Besøg