Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

Lars Ringsholt, forfatter, musiker og bogholder i Folkebanken



Hvem var Lars Ringsholt?
I dag er der nok ikke så mange i Auning, der kan huske Lars Ringsholt. Men fra 1916 til midt i 1970’erne var han en særdeles kendt person, ikke bare i Auning, men i hele landet. At han var kendt vidt omkring, var ikke blot fordi han var en central skikkelse i Folkebanken, men også fordi han var forfatter til 8 bøger og en lang række skuespil, der bl.a. blev opført som skuespil i radioen.

Lars Ringsholt var også oplæser af egne og andre jyske forfatteres lune noveller såvel i radioen som i forsamlingshusene vidt omkring. I forsamlingshusene holdt også store og berømte jyske digtere som blandt andre Johan Skjoldborg, Jeppe Aakjær og Thomas Olesen Løkken oplæsningsaftener. Når det skete i Auning, var de altid forinden gæster hjemme hos Metty og Lars Ringsholt.

Lars Christensen Ringsholt, eller blot Lars C. Ringsholt, som han underskrev nogle af sine digte med (senere faldt Christensen ud – ingen af hans døtre er døbt det), blev født i 1891 i Nørresundby som søn af produkthandler Nikolaj og Kristine Ringsholt. I hans barndomshjem blev der talt sydvendelbomål, og flere af hans bøger er skrevet med denne dialekt. Flere af hans korte, underfundige historier på sydvendelbomål blev trykt i Vendsyssel Tidende, Aalborg Amtstidende og i flere ugeblade.

Lars Ringsholt kom som 25-årig til Auning i 1916 og blev ansat som bogholder i Folke- banken for Rougsø og Sønderhald Herreder, og i 1919 blev han gift med Metty Sørensen. De boede først i hjørnehuset, Kirkegade 8, hvor de fik 3 døtre: Karen Margrethe, Else og Kirsten. Senere flyttede de til lejligheden på 1. sal i Banken på hjørnet af Torvegade og Vestergade 1, byens største lejlighed. 

Margrethe Togo Jensen, Lars Ringsholt's ældste barnebarn fortæller:
Hjemmet var præget af Lars Ringsholts digterisk og musikalske årer: Med store arm- bevægelser ”optrådte” han gerne derhjemme med oplæsning af såvel egne som andres fortællinger.  Her var hans kone, børn og eventuelle gæster de andægtige tilhørere -  for han krævede ”ro i salen”! Han spillede, som klassisk violinist sammen med forskellige andre ligesindede ansatte i banken og dens nærliggende filialer, senere også i et egentligt orkester i Randers og Stenvad.


Lars Ringsholt var i årene som bankbogholder og daglige leder af Folkebanken, på hjørnet af Torvegade og Vestergade, sammen med sin faste kasserer Oskar Hynkemejer.

Ejnar Thuesen Johansen skriver i Auningbogen om Ringsholt og Hynkemejer:
De satte et særligt udefinerligt præg, når de stod på hver sin side af den høje skrivepult og konfererede med hinanden i kæmpeprotokoller med mangedoblede æselører, inden kunden kunne få enten sit tilsagn eller afslag om lån.

Lars Ringsholt havde en del skuespil i tilbud ved forlagene. Arrangører af dilettantkomedie i forsamlingshusene overalt i landet kunne ved disse forlag vælge et af Lars Ringsholt’s populært trækplaster.

Ejnar Thuesen Johansen skriver i Auningbogen om Lars Ringsholt's skuespil:
- Hans stil kunne nok forekomme lidt Morten Korch-agtig, men lokalbefolkningen kunne let genkende karikaturerne af forhold og personer, som han i det daglige kom i berøring med.

Ole Berthelsen indspillede i 2014 en af Lars Ringsholts digte på albummet ”Barn af tiden”.Sangen hedder Lowtbrow Bæk, skrevet i 1921. Det er en fordel at have tekste på skrift, så kan man faktisk forstå det meste af teksten. Ole Berthelsen synger den, som den er skrevet - på sydvendelbo-målet. Klik på teksten for at få en større version.

Sanger og musiker Ole Berthelsen fortæller til Ålborg Stiftstidende 1997: Som formidler af det glemte sprog, sydvendelbo-målet, er Lars Ringsholt uovertruffen. Hans digte er præcise dagligdagsbilleder af landbefolk-ningens levevilkår, hvor nøjsomhed og påpasselighed var dyderne, men hvor livs- og menneskesynet var rigt og positivt. I 1949 skrev Lars Ringsholt, i forbindelse med Nørresundsbys 50 års købstadsjubilæum et hyldestdigt på hele 46 vers – en hilsen og kærlig opfordring til byen og de nye tiders slægter.

Også musikken havde sin plads i Lars Ringsholts virke. Han var en habil violinist, og i en lang årrække var han medlem af Randers Privatorkester, hvor han flere gange optrådte som solist i store violinkoncerter.

Ejnar Thuesen Johansen fortæller i sin bog om Auning: Lars Ringsholt var ophavsmand til Auning Folkebogsamling med lokaler i „Nordre Skole“. Bogsamlingen var en værdifuld kulturværdi for egnens beboere. Førstelærer Frederik Nedergård videreførte folkebogsamlingen og skabte en samling, der langt oversteg lignende biblioteker andre steder.

Lars Ringsholt døde i 1975 i sit hjem i Auning og blev begravet på kirkegården i Auning.

Fra 1912 til 1955 får Lars Ringsholt udgivet 8 bøger

Timmer Kræns Historier
Novellesamling. Udgivet 1912 på Bayers Forlag, Århus. Skrevet på sydvendelbomål. Et eks. ved Historisk Arkiv Hjørring.

De Pokkers Studenter
Syngespil. Udgivet 1913 på J. L. Wulffs Forlag, København.

Nordenfjords fra
Digtsamling. Udgivet 1921 på Galsters Forlag i Thisted. Et eks. ved Historisk Arkiv Hjørring.

Landsbyfolk
Opført som skuespil på Randers Teater i 1928. Udgivet i bogform 1932

Gaarden
Opført som folkeskuespil i 5 akter på Ålborg Teater i 1929. Udgivet i bogform 1933

En Gæsteoptræden og andre Noveller
Novellesamling. Udgivet på Forlaget ASA i 1940. Kan endnu lånes på bibliotek.dk

Hverdagsmennesker
Udgivet i 1950 på Forlaget Aros, Århus. Et eks. ved Historisk Arkiv Hjørring.

Ørreden.
Novellesamlingen om lystfiskerens glæder. Udgivet i 1955 af Forlaget Aros. Kan endnu lånes på bibliotek.dk

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:24. April 2020

Besøg