Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

Kort over Auning

Gå en tur i Aunings gader ved hjælp af Google Street View
Klik på billedet og flyt den lille gule mand ned på kortet for at komme til Google Street View.

Krak har måske det flotteste satellitkort på nettet 

Norddjurs Kommune har et væld af special kort over Auning - og resten af kommunen.
Klik på billedet er HER for at komme frem til den kommunale kortsamling. (nogle af kortene kræver tilmodighed, da de er temmelig lang tid om at opdatere). 

Se luftfoto af din eget bolig fra 4 verdenshjørner
I 2017/18 blev hele Danmark gennemfotograferet fra alle 4 verdenshjørner. Der er taget 1,3 millioner "skråfoto" fra en flyvemaskine.

Prøv at starte på her: skraafoto.kortforsyningen og tast din adresse ind i søgefeltet og zoom helt tæt på det sted du bor. Billederne kan frit hentes og bruges som man vil.

Historisk Atlas er en guldgrube af oplysninger
HistoriskAtlas.dk er et interaktivt kort, med fakta og oplysninger om bygninger, landskaber, mindesmærker og skibsforlis i Danmark. Informationerne kommer fra mere end 220 museer, arkiver og biblioteker

HistoriskAtlas.dk er en guldgrube af oplysninger og på hjemmesiden kan du finde ud af meget mere om din lokalhistorie og når du er logget ind, kan du planlægge ture i kendte og ukendte byer og landskaber. 

Du kan også selv tilføje information og historier om lokale lokationer samt vælge forskellige historiske kort til og fra ovenpå et nutidigt og dermed se udviklingen i både kort, landskab og navne.

En by i udvikling ...

Sådan har Auning i grove træk udviklet sig fra et lille landsbysamfund til et større bysamfund med mange butikker, boligkvarterer og industriområder.

Historiske kort over Auning

De historiske kort over Auning, er spændende at studere nærmere. De indeholder et væld af informationer, som bl.a. kan forklare, hvorfor Auning ser ud som den går i dag.

I bunden af siden her finder man en række PDF-filer fra Kort og Matrikelstyrelsen, så man selv kan gå yderligere på opdagelse i de gamle kort.

Man kan også selv hente historiske kort over hele Danmark på Kort og Matrikelstyrelsen hjemmeside. 

Skovkort over Løvenholm

Klik på kortet for at komme frem til en skalerbar version af kortet. Kortet indeholde bl.a. navne på veje og skovstykker.

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner 

Få historiske kort på din telefon

Med en gratis app har du mulighed for få historiske kort og tusindvis af lokaliteter fra danske arkiver, biblioteker og museer med i lommen via din telefon.

Dermed gøres de mange lokalhistoriske fortællinger tilgængelige, også langt fra computeren trygge rammer i hjemmet. Dermed udvides rækkevidden af den omfattende og meget righoldige formidling der foregået på websitet historiskatlas.dk 

Det kan varmt anbefales at installere denne app på din telefon. Men besøg også hjemmesiden. Der er masser af spændende kort om mange muligheder for at gå på opdagelse.

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner 

Fortsat byudvikling giver nye vejnavne


Akacievej - etableret i 2011 som en sidevej til Potetevej

Banevænget - vejskilt opsat i 2011 som en sidevej til Torvegade lige efter stationsbygningen. På Kraks kort er Banevænget markeret, men vist ikke helt præcist.

Bakkesvinget - etableret i ca. 2005

Moselunden - etableret i ca. 2006

Vejnavne i Auning - nu og før ...

Flere veje har fået nye navne:

Nørgaardsvej
Har tidligere heddet Klibovej


Industrivej
En lille del hed tidligere Birkvej. Der hvor Industrivej starter i vest. Birkvej er opkaldt efter Poul Birk Hansen, som havde en ejendom på den tomme grund mellem F24 og Auning Skilte.


Torvegade
Har også heddet Banegårdsgade (set i velkomstbog fra 1972) Tidligere hed den Stationsvej ifølge bogen "Auning fra tid til anden".


Århusvej
En del af vejen i byen har tidligere heddet Søndergade


Søndermarksvej
Vejen - eller stien starter ved lysreguleringen og løber forbi Kulturperronen. Der er ingen vejskilte med navnet, men på de nyeste matrikel kort og på Google Maps hedder vejen Søndermarksvej.


Et hus har fortsat adressen: Søndermarksvej 1, som ligger ved P-pladsen bag den gamle jernbanestation i det den østlige ende. 


Mølletorvet
Der hvor Mølletorvet starter fra hovedgaden, var tidligere en del af Chr. Stampesvej. Ved etableringen af Mølletorvet blev Chr. Stampesvej næsten halveret.


Centervej
Centervejen fra hovedvej, langs Sparekassen Kronjylland, og ned til centerområdet var tidligere blot en gangsti, der uofficielt hed Revisorstien.


C. F. Gerstrøms Plads
I 1950'erne brugter Randers Dagblad flere gange navnet Auning Torv om pladsen foran Guldbageren, som i dag hedder torvet C. F. Gerstrøms Plads. Der står et lille skilt med navnet, der hvor man kører ind på p-pladsen.
Klip er fra Randers Dagblad, 1965

Skolegyden
På et kort fra Sønderhald Kommune, 1972 er Skolegydens navn Skolevej. Dengang var det en kørevej, mellem Ndr. Fælledvej og hovedvejen. Før 1965 har Skolegyden formodenlig været en del af Sdr. Fælledvej.


Øster Fælledvej
Før 1965 har den østlige del af Ndr. Fælledvej heddet Ø. Fælledvej. Hvor præcist vejnavnet har skiftes, er endnu ikke opklaret. 

 
Klip er fra Randers Dagblad, marts 1965

Er der mon flere eksempler?
På et kort fra Sønderhal Kommune i 1972 bliver Lærkelunden nævnt som Lærkevej, men det er nok bare en fejl. - men nej, det er ingen fejl:

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner 

Auning set fra luften - anno 1944

Google var ikke først med ideen om at fotografere verden fra luften. Det er gjort flere gange tidligere. Tyskerne (Luftwaffe) fotograferede store dele af Danmark under besættelsen i 1944 og englænderne (RAF) optog i 1950'erne en hel del luftbilleder af Danmark. Billederne fortæller en fremragende historie om, hvordan land og by har udviklet sig, og det har i et stykke tid været muligt at se disse luftfotos på nettet.

Klik ind på kortet og led selv videre i materialet. Billederne, der blev optaget af militæret, var i mange år hemmeligt stemplet, men er i dag overdraget Det Kongelige Bibliotek, der har digitaliseret en stor del af dem.

Auning og Fausing sogne udgør én sognekommune

Kirkegården i Auning er udvidet 2 gange. Da grevernes familiegravsted blev etableret lå det uden for den almindelige kirkegård. Ved den første kirkegårdsudvidelse blev greverne familiegravsted en del af den almindelige kirkegård.

 

Kort fra før dit hus blev bygget ...

Auning før og nu
Krak har en smart funktion på deres hjemmeside: Man taster sin adresse ind og får et kort frem som er delt vertikalt på midten. I venstre side det nyeste elektroniske kort. Og i højre side et ældre kort fra 1954, der viser hvordan der så ud tidligere. Man kan tage fat i midterlinien og flytte den frem og tilbage. Derved kan man præcist se hvordan der så ud tidligere på en given adresse. 

Klik her for at finder de gamle kort 

Eller klik på illustrationen her:

3D-kort over Auning fra Google Earth 
3D-kortet starter ude fra rummet med en flyvetur ned til Auning, hvorefter man svæver rundt om Auning. Hvis man aktivere musen sker der ting og sager. Musens rullehjul giver overraskende muligheder. Det skal prøves ... (3D-kortet virker dog ikke på iPad). 

Klik på kortet for at starte flyveturen fra rummet til Auning. Brug musen eller piletasterne til at manøvrerer rund på korten, når du er nået frem til Auning.

Historiske kort som pdf-filer

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner 

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner 

Siden er sidst opdateret:23. September 2020

Besøg