Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

Auning Teglværk

I den østlige ende af Auning er der i foråret 2020 i forbindelse med en byggemodnings proces fundet tre teglværksovne, som efter al sandsynlighed, har leveret munkesten og tagsten til de store udvidelser på Gl. Estrup i 1600-tallet og opførelsen af Auning Kirkes klokketårn og våbenhus i starten af 1600-tallet.

Museum Østjylland afsluttede udgraveningen i starten af juni 2020 og 1. september bliver teglovnene fjerne, for at gøre plads til byggemodning af et nyt boligkvarter, der hvor teglovnen ligger i dag.

Disse teglovnes historie har vakt stor lokal interesse og derfor har en arbejdsgruppe sat sig for, at få sikret sig materialerne fra disse ovne og få genskabt den ældste af de tre teglovne i et nærliggende grønt område.

Formålet med at genskabt en af teglovnene er, at bevare et unikt kulturhistorisk mindesmærke for de nærliggende kulturinstitutioner og for lokalområdet, samt øge historiebevidstheden og samhørigheden for hele lokalområdet. 

Hele processen med at grave ler, forme, tørre og brænde tegl i disse 1600-tals ovne, ønsker vi at dokumenteres i en video, der efterfølgende kan bruges til bl.a. undervisning.
Derfor er vi nu igang med at søge sponsorer, der vil være med til at få dette projekt realiseret.

Arbejdsgruppen består af:
Murermester Hans Ulrik Jensen, HUJ A/S, mobil: 22 22 48 00, mail: hj@huj.dk 
Museumsformidler Anders Sinding, Danmarks Herregårdsmuseum Gammel Estrup
Henning Millard, Auning Bymuseum, mobil: 41944081, mail: henningmillard@gmail.com


Se eller gense foredraget om Auning Teglværk fra den 24.11.20
De 2 andre videoer med arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen er optaget ved udgravningen i juni 2020.

Museums Østjyllands udstillingsplancher

Museum Østjylland satte 1. juli to fine nye plancher op ved teglværkerne. Her får vi lidt mere konkret information om hvad museet har fundet og deres tolkning af hvad de har fundet og set.

På plancherne stod der, at man har fundet 2 teglovne, men som museet tidligere har nævnt, har der været 3 ovne. Den ene er fjernet, da den lå oven på en ældre ovn. (fejlen er rette på denne version af plancherne).

Der er fundet en mønt mere end de viste. En hebræermønt dateret 1644.

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:26. November 2020

Besøg