Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner

Pølsevognskrigen 1992

Sommeren 1992 rullede pølsesagen på sit højeste i Randers Amtsavis og Folkebladet. Kort sker der følgende:

- Sønderhald Kommunen køber Vestergade 8 til nedrivning for at gøre plads til det lille torv, som skal skabe bindeled mellem Centervej og forretningerne omkring midtbyen.

- Bente Hansen, som solgte Vestergade 8 til kommunen, ønskede ikke at drive sin pølsevogn videre på en anden adresse. Så efter 17 år med Bentes pølsevogn, stod Auning uden pølsevogn.

- Da huset ikke skulle rives ned lige med det samme, ønskede bestyrelsen i Handelsudvalget at drive pølsevognen videre i en periode. Et eventuelt overskud skulle gå til udsmykning af det nye torv.

- Handelsudvalget fik medlemmernes opbakning og tilladelse fra kommunen om at drive pølsevognen videre vederlagsfrit, indtil nedrivning i efteråret 1992 og etableringen af torvet. Så alle var glade. Og pølsevognen åbner igen med en dame som Handelsudvalget har hyret.

- Men nu gør ejerne af Auning Cafeteria og ejerne af Møllebristroen vrøvl og skriver krasse læserbreve. De er utilfredse med at Handelsudvalget får lov til at drive pølsevognen uden at skulle betale for leje og forpagtning af pølsevognen.

- Nu bliver Tilsynsrådet for Århus Amt blandet ind i sagen og pølsevognskrigen kommer på byrådet dagsorden.

- Kommunen fremskynder nedrivningen og oktober 1992 er det endelig slut med en pølsevogn i Auning.

 

 

I scrapbogen her er samlet artikler
og læserbreve om pølsevognskrigen:

Bente's Pølsevogn


Tommy Hjorth fortæller historien 

om den legendariske pølsevogn:

Vist nok i 40`erne startede et lille brødudsalg i Østergade 43, Marius Holms Brødudsalg, drevet af ægteparret Holm. De udvidede med en pølsevogn i Banegårdsgade (nuværende Torvegade) et lille træskur placeret mellem lindetræerne i Banegårdsgades midterrabat. Pølsemand Holm var lidt speciel, da han vist nok manglede et par fingre, så det var ikke alle kunder som var lige begejstrede for hans pølser.


Herefter kom Britta og Erik Nielsen til. Britta var en slagfærdig dame, bestemt og med et altid godt humør. Hun investerede i en lille mobil pølsevogn, som hver aften skulle trækkes hjem. Bente Hansen, som senere købte pølsevognen, fortæller at de som unge, efter endt biograftur, altid endte i Britta`s pølsevogn, hvor de sidste pølser blev solgt inden fyraften. De fik så pølserne billigt, mod at de hjalp Britta med at trække vognen hjem. Britta og Erik købte så ejendomme i Vestergade, hvor der dengang var Therkildsen`s Lillebilforretning, og her blev der investeret i en ny pølsevogn, dog stadig en vogn, hvor kunderne stod udendørs.

Alt dette vist nok midt i halvtredserne. Britta afhændte pølsevognen, som blev overtaget af en mand ved navn Harry - i lokale kredse kaldet Grat Harry - assistere af sin kone, kaldet Smilende Sussie, netop fordi hun var meget svær at slå et smil af. Desuden havde de en søn, Mogens, som i ungdomskredse hurtigt blev døbt Mogens Pølsekonge.


En kort overgang blev pølsevognen overtaget af Halinspektør Brix, Jørgen Rasmussen og John Reimers, men vognen blev solgt til Bente Hansen, som i forvejen var ansat i vognen. Bente og hendes mand Ejvind overtog vognen i 1972 frem til 1992. I mellemtiden blev der investeret i en større pølsevogn, hvor man som kunde blev betjent indendørs, hvilket var stort i lille Auning. Bente og Ejvind drev en fantastisk pølsevogn og huskes især for hjemmelavet remoulade, bøfsandwich i pølsebrød og varme Cocio på pølsestegeren. Desuden var der selvfølgelig jukebox og ostespil i vognen. Et sted hvor alle byens unge elskede at komme, og ikke mindst fordi man kunne få på regning hos Bente. Dog skulle den altså også betales, hvis man vil gøre sig forhåbninger om videre kredit.

I 1992 solgte Bente og Ejvind hele molevitten til Sønderhald Kommune og skrev i samme moment under på en konkurrenceklausul om, ikke at opstarte konkurrende virksomhed i byen. Auning Handelsudvalg var inde over og ville gerne have Bente til at drive vognen videre, da den helst ikke måtte lukke. Dette sagde Bente dog nej til pga. klausulen.

Pølsevognen blev solgt til en pølsemand i Assentoft og flyttet hertil. Uheldigvis var nærmeste nabo til vognen en tandlæge, og da han dagligt fik friturerøg ind gennem sin udluftning, og dette ikke kunne løses, måtte pølsevognen lukke. Den stod på pladsen en rum tid, men hvor mon pølsevognen er henne i dag?


Kommunens arkitekt, Carsten Rasmussen havde visioner om at pølsevognen skulle være en del af det nye torv, når huset i Vestergade 8 var revet ned.

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:25. December 2022

Besøg