Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner

Byens første kæmner

I tiden før den store socialreform i 1933, var det således i de mange små landkommuner, at det var de folkevalgte sognerådsmedlemmer som selv klarede de administrative ting. Man delte opgaverne med bl.a. folkeregisteret, regnskabet og anden administration imellem sig, alt efter evner, lyst og interesse for tingene.

Sådan så situationen også ud i Fausing-Auning Kommune, men i 1936 er opgaverne nok blevet for store og indviklede, for da søgte og antog man kommunens første kæmner.

Byens første kæmner, som svare til vore tiders kommunaldirektør, hed Søren Marius Nielsen og kom fra Ollerup på Sjælland. Sammen med sin kone, Bodil Kathrine Nielsen og 5 af deres i alt 9 børn, flyttede de til Auning i 1936.

Sognerådet havde lejet en lille lejlighed til kæmnerfamilien på første sal af hotellet, kontoret blev indrettet underneden i en krostue og brugt som byens første kommunekontor. 


Kæmnerfamilien boede de første 4 år i en lejlighed på kroen. Meget plads har der nok ikke været med 5 børn på 18, 15, 13, 11  og 7 år, men det blev der mere af da de flyttede ind i Kirkegade 8, som sognerådet købte i 1940. i den ene fløj af huset var der mødelokale og kontor. Når der var sognerådsmøderne, var det Bodil opgave at servere boller, kringle, lagkage - og tit også de fineste medaljer - det hele fremstillet i køkkenet.

Huset i Kirkegade 8 forblev en del af rådhuset lige til det blev nedlagt ved kommunesammenlægningen i 2007.

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:24. April 2020

Besøg