Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

                      n  Retur til bymuseum         n  Retur til emner 

Aunings berømte rugbrød fra bager Brandt

Opskriften kan være 100-200 år 

Ingen ved hvor gammel opskriften er, men så meget ved vi med sikkerhed, at bagermester A. Brandt Sørensen, der blev udlært i faget i årene fra 1929 til 1932, fra starten af 1940'erne og i årene der fulgte gjorde Auningbrødet til noget nær verdensberømt i lille Danmark.

Folk kom kørende til byen fra alle dele af Djursland og Randers-egnen for at sikre sig det ekstremt velsmagende rugbrød.

I forbindelse med sin 70 års fødselsdag berettede A. Brandt Sørensen beredvilligt om sit begivenhedsrige bagerliv til Mogens Bytoft, lokalredaktør på Randers Amtsavis.

»Rugbrødet var min fars specialitet. Fra ham har jeg den opskrift, som Auning Bageri stadig kører på og det gør de også i det gamle bageri derhjemme i Skovlund. Men ellers er der ingen andre steder end de to«.

Brandt Sørensen fortæller, at konkurrencen var meget hård rent lokalt, da man begyndte at bage rygbrød i Auning.

»Den kom fra bagermestrene i Lime, Hvilsager, Hvilsager, Allingåbro, Fausing m.v. De bagte allesammen rugbrød men konkurrenterne forlod denne metier og gik helt over til finbageriet og så var vi pludselig ane på markedet med det hjemmebaget rubrig, indtil der kom fabriksbrød til. Det var op i 1940èrne og der kom faktisk nogle nerver på. Hvordan ville det nu komme til at gå? Men min kone var meget ferm til at gøre reklame for vort rugbrød. Det blev til et væld af smagsprøver dengang og så blev skærrene jo klaret. Vi kom så højt op i efterspørgslen, at vort bageri ikke kunne følge med. Der måtte nye ovne og meltanke til. I de sidste mange år har Auning Bageri bagt så meget rugbrød, at det årligt svarer til forsyning af alle i en by med ca. 25.000 indbyggere«.

Efter omkring 40 år som indehavere af Auning Bageri solgte Brandt Sørensen til sin tidligere mestersvend Harry Iversen, der på tro og love fik overdraget opskriften på det populære Auningbrød, så han kunne køre videre på de stolte rugbrøds-traditioner.

I 2011 har bagermester Brian Wulff Rasmussen samlet rugbrøds-stafetten op og fundet Brandt Sørensens opskrift på rigtigt rugbrød frem igen.

Opskriften fik han med sig i forbindelse med han overtog Auning Bageri og i en periode blev han da også ved med at have det på sit repertoire. Men da han oplevede en mindre efterspørgsel på brødet valgte han at stoppe med at bage det.

Og det lige indtil her i efteråret, hvor han blev opfordret tilgive Auningbrødet en ny chance.

Og det har han så gjort og det med stor salgssucces.

»Surdejen er hele hemmeligheden. Det er en meget, meget gammel opskrift. Vi tager hver gang et stykke af surdejen fra, kommer den i en spand, blander den op med vand og sætter den på køl. Næste gang vi så skal lave rugbrød, så kører vi den op og bager de nye brød. Og igen tager vi en portion fra, så den er klar til næste gang. Lidt af en evighedsmaskine«, forklarer Brian Wulff Rasmussen.

Kilde: 
Folkebladet Djursland 2011 og Randers Amtsavis

Digt og opskrift af Morten L. Rothausen

Bager Brandt:

Mit sind er som gammel bager Brandts rugbrød
en hård sprød skorpe, men inden i evig saftig og blød
Folk kom fra nær og fjern, fik endog brødet bragt
alle ville på dette delikate brød, ha` sit pålæg lagt
Et indlært håndværk som dette er ikke at forskrue
og et menneske med disse evner, skal man ikke kue
Auning by er for evigt hvor jeg har investeret min sjæl
verden er stor, men det er her jeg kan føle mig selv
Behøves ikke verden udefra at beskue
Befinder mig sgu okay i min egen lille tue
Man står forevigt ved sin egen byport vagt
Disse byens mennesker, på godt og ondt, er en del af mit liv, så det sagt
Denne, min hjemby, er for altid mit moderskød
Og dette mit sind, er stadig som gammel bager Brandts rugbrød
MLR

Min udgave af bager Brandts "Auning brødet":
2 dl mælk
4 tsk sukker 
1 dl vand2 spk. citron el. lemon saft evt. fra flaske
Varmes op til ca. 30 grader.
50 gr gær
250 gr groft rugmel
Røres i og hviler i ca. 5-10 min.
Ca. 250 gr hvedemel og
3 tsk Salt tilsættes...

Dejen æltes og der tilsættes hvedemel efter behov indtil den er lind og klæbrig, uden at hænge i/ved. Lad dejen hvile i ca. 5-10 min. Hvorefter det formes eller ligges i en form. Det hæver MEGET! Før dejen har hævet prik huller med en gaffel i toppen af brødet... hvorefter der pensles med vand...
Drys evt. groft salt ovenpå brødet
Brødet hæver lunt i ca. 30 min. 
Bages i varmluft ovn 180 grader
Alm. ovn 200 grader
Ca. 50 min.

Morten L. Rothausen

Rettelser eller tilføjelser modtages meget gerne!

AuningBymuseum

Udfyld venligst denne formular
captcha
Siden er sidst opdateret:20. December 2022

Besøg