Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

Kom gratis på Gammel Estrup - Herregårdsmuseet i hele februar

Skrevet af: Marie Elkjær

Gammel Estrup - Herregårdsmuseet har gratis adgang hele februar måned som en del af projektet ’Rejser i Historien’. ’Rejser i Historien’ er et formidlingsprojekt i form af en virtuel platform mellem kulturinstitutionerne under Kulturring Østjylland, der henvender sig til børn og unge.

Hjemmesiden www.rejserihistorien.dk lanceres på Gammel Estrup - Herregårdsmuseet 1. februar, hvor man kan få hjælp til at bruge det nye site og altså se hele museet gratis.

Gammel Estrup - Herregårdsmuseets bidrag til www.rejserihistorien.dk handler om herregårdens ansatte under titlen Stuepiger og staldkarle – Herregårdens ansatte 1880-1970.

Herregårdene i Østjylland var store arbejdspladser, hvor folk både boede og arbejdede, og museet sætter fokus på den sociale side af herregårdslivet – især de ansattes følelsesliv og herregårdenes funktion som ægteskabsmarked.
”Det har været et fantastisk spændende arbejde at undersøge livet på de østjyske herregårde. Igennem samtaler med tidligere ansatte har jeg fået et indblik i hverdagen for en masse mennesker, og hørt mange gode historier om både hårdt arbejde, uægte børnefødsler og fællesskab.

Det er simpelthen fantastisk, at vi nu får mulighed for at formidle det til en generation, der er vokset op i en helt anden tid, hvor det kan være svært at forholde sig til sådan noget som tjenestefolk og herregårde”, fortæller museumsformidler på Gammel Estrup - Herregårdsmuseet Stine Lucia Rasmussen.

Kom selv og prøv 1. februar
Gammel Estrup inviterer alle interesserede til at komme og prøve den nye hjemmeside, når den lanceres 1. februar. Der vil være kaffe og mulighed for at møde museumsformidler Stine Lucia Rasmussen, der har udviklet Gammel Estrups bidrag til sitet. Man kan både høre mere om hjemmesiden og livet for tjenestefolk på herregården.
Man kan desuden besøge museets tyendeafdeling med Herregårdskøkken, Folkestue og kammerpigens værelse. I Herregårdskøkkenet har husjomfruen tændt op i støbejernskomfuret, og der bliver bagt kage efter originale herregårdsopskrifter og brygget kaffe på Madam Blå.

Portal for skolebørn
Den nye hjemmeside er udviklet til brug i Folkeskolens historieundervisning – særligt udskolingen 7.-9. klasse. Der er lagt vægt på, at sitet har et højt fagligt niveau samtidig med, at der er lagt meget vægt på billeder og lyd sideløbende med tekstinformation.
Udover de gode historier, der er at finde på hjemmesiden, så er der også tilknyttet et undervisningsmodul, hvor eleverne kan indsamle elementer og tekster fra siden og bruge det dels i digitale præsentationer på klassen og dels i skriftlige opgaver.

Gratis på museum i hele Østjylland
Alle de involverede kulturinstitutioner under Kulturring Østjylland tilbyder i forbindelse med ’Rejser i Historien’ gratis adgang i en måned i 2012.
I februar er der gratis adgang på Gammel Estrup - Herregårdsmuseet, i marts er der gratis adgang på Odder Museum, og i april er der gratis adgang på Økomuseum Samsø og Skanderborg Museum, mens Museum Østjylland har fri entre hele året. Kulturområdet i Favrskov Kommune er ikke tilknyttet en kulturinstitution/museum, man kan se.

Fakta om Gammel Estrup - Herregårdsmuseet
 Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregården i 1926 solgt, og Gammel Estrup – Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygning i 1930.
 Museet hedder i dag Gammel Estrup – Herregårdsmuseet og er en selvejende institution.
 Museets opgave er at bevare herregårdshovedbygningen på Gammel Estrup med dens oprindelige udsmykning gennem tiderne og anvende en passende del af den til en samling, der viser herregårdskulturen, især i Jylland, i størst muligt omfang ved Gammel Estrups eget gamle inventar. Museet kan perspektivere sit ansvarsområde nationalt og internationalt. Denne samling skal være tilgængelig for offentligheden og til rådighed for forskningen.
 Gammel Estrup – Herregårdmuseet beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde og alt hvad dertil hører af indretningskultur, malerkunst, møbler, herskab og tjenestefolk, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab mm.
 Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus.
 Museets største formidlingssatsninger er 1700-talsdage i juni måned og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk.
 Gennemsnitligt er besøgstallet på 95.000 om året, heraf ca. 5.000 fra udlandet.
 Der er åbent hele året bortset fra 24. december-31. januar samt mandage i vinterperioden.
 Gammel Estrup – Herregårdsmuseets Netværk blev stiftet i 2006 og har 80 medlemmer, der yder en frivillig indsats i forbindelse med museets mange, årlige formidlingsaktiviteter.
 Personalet består af 15-20 personer, der har deres daglige gang på museet, heraf er 4 faguddannede akademikere fordelt på 1 direktør, 2 museumsinspektører og 1 faglig sekretær på Dansk Center for Herregårdsforskning.
 Museumsdirektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse.
 For mere information tjek www.gammelestrup.dk eller kontakt museet på Tel 8648 3001 eller post@gammelestrup.dk.
Siden er sidst opdateret:24. April 2020

Besøg