Søg
auningSport
auningBy Museum
auningBy

Byvandring med billeder og kamera

Skrevet af: Henning Millard

Kan man mon finde de gamle billeder i gadebilledet? Det er ikke helt let, men med lidt øvelse kan man godt genfinde motiverne og få det til at passe sådan nogenlunde.

 

Persontransporten ophørte den 22. maj 1971. Altså kun 5 år før man kunne holde 100 års jubilæum! Det sort/hvide foto er taget 4. maj 1971 af fotograf Gunnar W. Christensen.

 

Huset her blev opført i 1907 af snedkermester Niels Chr. Jensen. I et værksted i baggården opbyggede han en virksomhed, der skulle udvikle sig til Auning Møbel- & Madratsfabrik. I starten blev der lavet ligkister, billedindramning, tøjruller, vand- og ajlepumper samt almindelig bygningsarbejde.

 

Lastbilen foran Jydsk Genkuls Hovedkontor i Juelsgade 5. JYDSK GENKUL A/S blev etableret i 1940 af tre tilrejsende civilingeniører. Selve produktionen af bl.a. trækul forgik flere steder, bl.a. i enden af Torvegade bag Blanketgaarden ved huset Virkelyst.

  

Hækkely, opført i 1912 her indrettede J. S. Rasmussen forretning efter han måtte stoppe som byens første brugsuddeler pga. den hårde konkurrence fra byens store købmænd.

 

Niels Hansen cykel-, radioforretning samt Shell-forhandler, Vestergade 11. I dag holder Den Grønne Frisør til i bygningen. 

I 1856 fik folk i Auning officiel tilladelse til at drive handel fra bopælen med produkter af enhver art. Det betød at flere forretningerne blomstrede op. Særlig omkring stationen, men også langs den nyanlagte landevej. Byens musiker, Palle Andersen, viste det initiativ at bygge Auning Kro, søgte og fik beværterbevilling hertil og kunne fejre dens åbning samtidig med banens indvielse den 24. august 1876.  

Samtidig med at jernbanendriften og postindleveringen startede, stod Auning Gæstgivergaard klar til at modtage de rejsende. Her kunne man også leje et køretøj til den videre færd ud i landet. De nye huse omkring stationen og landevejen blev kaldt Ny Auning i modsætning til Gammel Auning, som var landsbyen omkring kirken.

 

Et kig ned af Kirkegade hvor købmand Foersom havde sin isenkram-, kolonial- & produktforretning på Kirkegade 2. Postkortet er fra 1909. I baggrunden ses bommene ved jernbaneoverskæringen.

Originalen til det gamle billedet af gæsterne til et guldbryllup i Lindehuset i Nørregade hænger på Egnsarkivet i Øster Alling. 

Her hvor Real Mæglerne og Guldbagere har til huse, havde tidligere C. F. Gerstrøm sin købmandsgård. Købmandsgården var i familiens eje i mere end 70 år. På kirkegården kan man stadig finde flere medlemmer af købmandsfamilien.

Her Horsensgarden som går igennem Østergade. Måske i anledningen af et af de mange garderstævner, som tidligere fandt sted i Auning. Huset i midten er det gamle forsamlingshus, hvor der senere kom en sparekasse.

Se flere lokalhistoriske billeder fra Auning HER

Siden er sidst opdateret:24. April 2020

Besøg